Denkt u na over spouwmuurisolatie in Oostmalle? Na-isolatie van spouwmuren kent een groeiende populariteit en met reden! Het is goed voor het milieu en uw eigen wooncomfort. Er zijn momenteel allerlei extra subsidies, premies en goedkope groene leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Wie wil er uiteindelijk niet besparen op zijn energierekening? Zeker als de ingreep van korte duur is en fiscaal aftrekbaar, nauwelijks overlast bezorgt, geen bouwvergunning vereist, geen blijvend onderhoud met zich mee brengt en een korte terugverdientijd heeft.
Wij weten hoe lastig het is om een goede isolatiefirma te vinden in Oostmalle. Om u te helpen hebben wij een handige offerteservice gekoppeld aan deze website. Vult u uw gegevens in op het offerteformulier dan kunt u reactie verwachten van meerdere isolatiebedrijven die werkzaam zijn in uw regio. De ontvangen prijzen komen zonder verdere verplichtingen, het enige dat u kunt doen is een prijsvergelijk om inzicht te krijgen in de huidige prijzen voor spouwmuurisolatie van uw woning.
Wij zijn ons bewust van de gevaren van slecht geplaatste isolatie of gebrekkig isolatiemateriaal voor uw woning. Dit kan op termijn zorgen voor schade aan uw woonst en uw gezondheid door vochtproblemen en andere ongemakken. Daarom worden de isolatiefirma’s zorgvuldig geselecteerd door de partners met wie wij samenwerken. Doe vandaag een offerteaanvraag en krijg garantie op kwaliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid.
> Vergelijk offertes!
Gratis en zonder verdere verplichtingen!
Alle informatie voor u op rij
Hieronder vind u onze uitgebreide informatiepagina, wij hebben voor u alle informatie op rij gezet om snel te scrollen op de pagina.
Meest gestelde vragen over spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een specifieke vorm van na-isolatie die door zijn duurzaamheid en efficiëntie een groeiende populariteit in Oostmalle kent. Om de vraag “Wat is spouwmuurisolatie?” te kunnen beantwoorden, geven we u graag even wat context in onderstaande vragen.
Wat is een spouwmuur?
Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een draagmuur: de binnenmuur – ook het binnenspouwblad genoemd (meestal bestaande uit snelbouwstenen) – en een buitenste muur (meestal bestaande uit façadestenen). De ruimte van lucht tussen beide muren in is meestal 5 tot 8-tal centimeters, dit noemen ze de spouw. Om de spouwmuren stabiel te houden worden ze met een spouwanker aan elkaar vastgemaakt.
Hoe werkt een spouwmuur zonder isolatie?
De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze opening voorkomt vochtdoorslag en de lucht werkt als isolatie. Een lege spouw kan ervoor zorgen dat er gemakkelijk koude lucht door de spouwmuur heen komt en is verantwoordelijk voor maar liefst 35% van het warmteverlies in uw woonst.
Wat is spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is het isoleren van de spouwmuur door de spouw te vullen met isolatiemateriaal. Bij bestaande woningen in Oostmalle doet men aan na-isolatie van de spouwmuren. Warmte verplaatst zich door luchtstromingen. Ter voorbeeld: een verwarming die warmte uitstraalt onder een open raam zal een ruimte niet verwarmen. Pas als het raam dicht is en er geen luchtstroming meer is zal de ruimte zich met warmte vullen. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenspouwblad. De spouwmuurisolatie dient tegen het binnenspouwblad aan te komen zodat vochtdoorslag van de buitenste muur het isolatiemateriaal niet bereikt.
Daarenboven zijn veel isolatiematerialen vaak ook waterafstotend gemaakt. Op deze manier gaat er minder koude door de spouwmuur heen en verhoogt de temperatuur van de spouw. Daardoor zal de spouwmuur na isolatie niet meer kil aanvoelen en niet langer koude afstralen. Uw huis zal comfortabeler en warmer aanvoelen. Op die manier kan na-isolatie van uw spouwmuren u tot wel 25% op uw elektriciteits- en gasrekening besparen. In Vlaanderen zijn er nog meer dan een half miljoen woningen met niet-geïsoleerde spouwmuren.
Wat is de werkwijze bij na-isolatie van spouwmuren in Oostmalle?
Bij na-isolatie van spouwmuren wordt het isolatiemateriaal aangebracht volgens een nauwkeurige en specifieke werkwijze. Hier vind u een vrij algemene beschrijving van de werkwijze, die kan verschillen afhankelijk van de leverancier, het gebruikte materiaal en de isolatiefirma ter plaatse:
- Eerst worden er ongeveer om de meter gaten van een tweetal centimeter diameter in de muur geboord volgens een vast boorpatroon (op de kruising van lintvoeg en stootvoeg). De grootte van de gaten is afhankelijk van de grootte van het injectiepistool en het isolatiemateriaal. Afhankelijk van het isolatiemateriaal zal ook de afstand tussen de gaten verschillen. Bij schuimen moeten deze bijvoorbeeld korter op elkaar zitten omdat schuim snel stolt.
- Vervolgens wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen met behulp van een inblaaspistool. Dit gaat vaak gepaard met het toevoegen van een product. Bij schuimen wordt bijvoorbeeld een blaasmiddel toegevoegd. EPS-parels worden dan weer besproeid met een klein beetje in water opgeloste latex (natuurrubber). Ook korrels of vlokken worden vaak vastgezet met een extra brand- en vochtwerend middel tijdens of na het injectieproces.
- Na het injectieproces gaat het isolatiemateriaal, vaak door toevoeging van een bindingsmiddel of hechtingsproduct, een stabiele massa vormen. Dit moet vermijden dat de isolatie gaat krimpen, inzakken of scheuren. De isolatie gaat op die manier hechten zonder dat de spouwmuur belemmerd wordt om te ‘ademen’. Meestal moeten isolatiematerialen nog enkele dagen of weken uitdrogen om hun maximale isolerende eigenschappen te verkrijgen.
- Na het vullen van de spouw worden de voeggaten weer zorgvuldig gedicht met voegmortel.
Hieronder ziet u een voorbeeldje van een werkwijze met EPS of isolatieparels:
- 1. en 2. In de voeg worden gaten geboord van 22 mm, volgens een vast patroon.
- 3. De isolatieparels worden in de boorgaten geblazen en besprenkeld met een latexoplossing.
- 4. Er ontstaat een stabiele massa verlijmde isolatieparels die de spouwmuurfunctie 100% intact laat.
Hoe lang duurt het voordat de kosten van spouwmuurisolatie zijn terugverdiend?
De terugverdientijd van spouwmuurisolatie wordt meestal geschat tussen de 3 en de 5 jaar. Met welke terugverdientijd spouwmuurisolatie samengaat, hangt af van een aantal factoren, o.a. het type woning en de invulling ervan. Het aantal m² dat geïsoleerd dient te worden. De isolatiewaarden van het isolatiemateriaal waarmee wordt geïsoleerd. Het aantal centimeters dat de spouw breed is.
In de praktijk wordt meestal een jaarlijkse energiebesparing van 3 à 4 euro per m² behaald. Bij een erkende isolatiefirma uit Oostmalle kunt u vaak een gratis diagnose krijgen. Daarna kan een concretere inschatting worden gemaakt van uw specifieke terugverdientijd.
Voordelen van spouwmuurisolatie in Oostmalle
Na-isolatie van spouwmuren heeft alleen maar voordelen. De isolatie wordt op een korte tijd geplaatst met een minimum aan overlast en er zijn geen verbouwingen nodig. Het is de perfecte investering voor vooruitziende vastgoedeigenaars in Oostmalle. Maar ook mensen die optreden als syndicus van een groep gebouwen of een appartementsblok kunnen profiteren van de voordelen van spouwmuurisolatie. Vaak wordt na-isolatie van spouwmuren aangeraden aan eigenaars die hun woonst volledig hebben afbetaald en die zich zorgen maken om de stijgende fiscale kosten die daar het gevolg van zijn.
Financiële en fiscale voordelen spouwmuurisolatie:
- Onmiddellijk lagere energiefacturen
- Terugverdiend binnen de 3 à 5 jaar
- Eenmalige plaatsingskosten
- Geen blijvende onderhoudskosten
- Verhoogt de waarde van uw woning (door het EPC)
- Slechts 6% belast
Voordelen op vlak van temperatuur en geluid:
- Geen koudebruggen meer
- Geen koud aanvoelende binnenmuren meer
- Aangename temperatuurverdeling in huis
- Minder last van straatlawaai
Persoonlijk voordelen spouwmuurisolatie:
Uw huis wordt meteen een pak gezelliger en bovendien gezonder om in te wonen na het vullen van uw lege spouw door na-isolatie. De binnenmuren voelen niet langer koud aan en er is een homogene temperatuurverdeling in uw kamers. Temperatuur heeft invloed op het menselijk humeur en geluid heeft invloed op de hoeveelheid stress die u moet verduren. Minder kou en straatlawaai maken het aangenamer om te werken en leven in uw woning. Met goed geïsoleerde spouwmuren maakt u uw woonst ook aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders. Het comfort van uw veilige thuishaven zal erop vooruit gaan en dat zal u aan de lijve ondervinden. U heeft een warme thuis, zowel letterlijk als figuurlijk. Spouwmuurisolatie wordt dus warm aanbevolen voor uw persoonlijk comfort!
Ecologische voordelen spouwisolatie:
- Besparing op energieverbruik, ook op grotere schaal
- Verkleint de CO²-uitstoot (broeikaseffect)
- Geen schadelijke gassen of dampen bij plaatsing
- Minder rookgassen door verminderd energieverbruik
- Isolatiemateriaal uit milieuvriendelijke componenten
- Recycleerbaar isolatiemateriaal
- Isolatiemateriaal zonder schadelijke stoffen
- Ontvangst van energieprestatiecertificaat (EPC) voor uw woning
Kan het nog mooier na al deze voordelen?
Jazeker, want bij ons kunt u prijzen opvragen van erkende en gereputeerde isolatiefirma’s werkzaam in Oostmalle. U ontvangt de prijsoffertes geheel vrijblijvend en kunt deze in alle rust vergelijken. Zo kiest u zelf de meest voordelige oplossing en bespaart u een smak geld. Op deze manier kunt u genieten van de financiële voordelen terwijl u wel de garantie heeft op kwalitatieve spouwmuurisolatie in Oostmalle!
Nadelen van spouwmuurisolatie?
De nadelen van spouwmuurisolatie zijn eigenlijk meer misvattingen. We zetten hier enkele misvattingen op een rij:
Spouwmuurisolatie in Oostmalle is onbetaalbaar
Spouwmuurisolatie is een investering die u binnen 3 tot 5 jaar volledig heeft terugverdiend. Zo bespaart u enorm op uw elektriciteits- en gasrekeningen. Er zijn ook een heleboel subsidies en premies die u kunnen helpen om de kosten te dragen en die u zelfs tegelijkertijd kan aanvragen. En als u achteraf met voldoening uw verbeterde huis binnenwandelt, zal u beseffen dat de werken de kost meer dan waard zijn. U koopt als het ware een “nieuw huis”.
Mijn huis zal er nooit meer hetzelfde uitzien
Uw huis zal er nog exact hetzelfde uitzien na de werkzaamheden. De gaten die geboord worden in de muur zijn eigenlijk maar heel kleine gaatjes die achteraf helemaal worden opgevuld met cement in precies dezelfde kleur als uw voegen, zodat u er nauwelijks nog iets van ziet. Na-isolatie van uw spouwmuren in Oostmalle tast ook zeker uw spouwmuur niet aan. De spouwfunctie van uw spouwmuur wordt helemaal intact gehouden en de muur zal nog steviger zijn. U krijgt dus een verbeterde woonst die aangenamer ‘aanvoelt’, maar die er nog helemaal hetzelfde uitziet.
Veel overlast en ‘gedoe’
Na-isolatie van spouwmuren via gebruikelijke methodes verloopt met een minimum aan overlast. Vaak zijn de werken al na 1 à 2 dagen voltooid. De isolatie experts zorgen er ook voor dat uw huis weer netjes is opgeruimd achteraf. Het gaat tenslotte niet om een grote verbouwing. U heeft er ook geen stedenbouwkundige bouwvergunning voor nodig. Het gaat om een kleine aanpassing die op een efficiënte en subtiele manier gebeurt maar die toch een groot verschil maakt! Het is dus helemaal geen ‘gedoe’.
Spouwmuurisolatie blokkeert de instroom van frisse lucht
Een huis moet goed verlucht worden maar daarom is het belangrijk om af en toe een venster open te zetten zodat er verse lucht naar binnen kan. Ventilatieroosters plaatsen kan ook een oplossing zijn, zodat uw woning kan ventileren. Buitenlucht is immers drogere lucht dan binnenlucht, ook wanneer het regent. Regelmatig verluchten is essentieel om vocht af te voeren en de lucht droger te maken. En droge lucht wordt dan weer gemakkelijker verwarmd door uw centrale verwarming, wat ook weer voor energiebesparing zorgt. Het is echter niet de bedoeling dat de verse lucht in huis afkomstig is van kleine kieren en barsten.
Als er toch een ventilatieprobleem optreedt, kunt u altijd een beroep doen op uw isolatie expert. Aarzel daarom niet om vrijblijvend contact op te nemen met meerderde isolatiespecialisten werkzaam in Oostmalle.
Spouwmuurisolatie veroorzaakt vochtproblemen
Vochtproblemen na spouwmuurisolatie komen enkel voor bij gebruik van het verkeerde isolatiemateriaal en gebrek aan nazorg. Het juiste isolatiemateriaal en correcte plaatsingstechnieken zorgen ervoor dat uw huis in Oostmalle nog voldoende kan ‘ademen’ en dat waterdamp nog steeds naar buiten kan zonder dat er vocht naar binnen komt. Onderzoek toont zelfs aan dat na-isolatie van uw spouwmuren een van de belangrijkste preventiemiddelen zijn tegen vochtproblemen. Koud aanvoelende muren veroorzaken namelijk neerslaand vocht en op langere termijn schimmelvorming. Bij een lege spouwmuur slaat het aanwezige vocht neer op de koudste muur. Spouwmuurisolatie houdt uw binnenmuur warmer waardoor de gevolgen van vochtproblemen minder kans krijgen.
Heeft u toch een vochtprobleem dan heeft dit wellicht een andere oorzaak. Raadpleeg in dat geval een expert in vochtproblemen.
Voorwaarden spouwmuurisolatie: waar moet uw woning aan voldoen?
Om uw spouwmuren te laten isoleren, moet uw woonst in Oostmalle aan bepaalde voorwaarden voldoen. Raadpleeg dus eerst onderstaande checklist. Bij vragen of twijfel kunt u via een door u gekozen isolatie expert een gratis diagnose aanvragen.
Uw bestaande woning in Oostmalle heeft spouwmuren
Niet alle woningen in Oostmalle hebben spouwmuren. Het is dus vanzelfsprekend dat na-isolatie van spouwmuren enkel mogelijk is bij huizen met spouwmuren. Dit zijn doorgaans huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975. Gebouwen die dateren van voor 1920 hebben geen spouw. En bij nieuwere woningen is de spouwmuur vaak al geïsoleerd. Spouwmuurisolatie bij bestaande woningen is dus altijd na-isolatie.
Scroll direct verder naar het kopje: Heeft mijn huis in Oostmalle spouwmuren?
Uw spouw is voldoende breed
Om een spouw goed te kunnen isoleren, moet deze een breedte hebben van minstens 5 cm. De meeste spouwen zijn tussen de 5 en de 8 cm breed. Om in aanmerking te komen voor subsidies wordt ook een breedte van 5 cm verwacht.
Het voegwerk van uw spouwmuren is niet aangetast
Om te vermijden dat u achteraf vochtproblemen krijgt doordat er regenwater in de spouw kan lopen die de spouwmuurisolatie aantast, is het belangrijk dat uw spouwmuur in relatief goede staat is. Het heeft weinig zin een spouwmuur te isoleren die door grote barsten en scheuren lucht doorlaat. Gevelsteen, metselwerk of voegwerk kan onder meer sporen vertonen van vorstschade. Of de gevel kan te sterk en te lang zijn blootgesteld aan slagregen (bv. aan de kust, in open landschappen, bij hoge gebouwen,…). In dat geval kan de schade te groot zijn om de isolatiewerken uit te voeren. Indien u dat wenst, kunt u dit gratis laten controleren volgens de normen. Aarzel niet om daarvoor contact op te nemen met de isolatie expert van uw keuze.
Uw gevel is niet bewerkt
De gevelstenen van het buitenspouwblad kunnen dampremmend zijn. Dit is wel eens het geval bij geglazuurde bakstenen, tegels of mozaïek. Maar ook bepaalde soorten (waterdichte) verf, glazuur of pleisters kunnen de doorgang van waterdamp blokkeren en dus degelijke na-isolatie belemmeren. Bent u niet zeker of uw geverfde of verniste spouwmuur geïsoleerd kan worden? Neem dan contact op met een kwalitatieve isolatiefirma uit Oostmalle. Hun isolatiespecialisten kijken het met veel plezier voor u na.
Uw spouwmuren zijn nog niet eerder geïsoleerd
Als er zich reeds isolatiemateriaal bevindt in de spouwmuren, dan kan er niet nogmaals spouwmuurisolatie worden aangebracht. Ofwel gaat het om nieuwbouw, waarbij de spouwmuren al geïsoleerd zijn; ofwel gaat het om oudere huizen die al een keer na-geïsoleerd zijn. In dit geval mag u altijd vrijblijvend contact opnemen met een erkende isolatiefirma. Zij kunnen mogelijk met behulp van moderne isolatietechnieken reparaties uitvoeren aan de verouderde isolatie.
Uw spouwmuren zijn schoon
Om succesvol uw spouwmuren te na-isoleren, moeten de spouw schoon zijn. Het zou kunnen dat uw spouw gevuld of verontreinigd is met cementresten of puin van bakstenen. Dit kan u niet zien vanaf de buitenmuur. Daarom komt een spouwmuurisolatie expert uit Oostmalle graag vrijblijvend langs om te zien hoe zij u het beste kunnen helpen. Via ons offerteformulier kunt u op een eenvoudige manier aangeven dat u een afspraak wenst te maken met één van de isolatiefirma’s.
Het toch na-isoleren van vuile spouwen kan koudebruggen veroorzaken die dan weer leiden tot vochtproblemen. Vuile spouwmuren kunnen wel nog steeds geïsoleerd worden, maar daarvoor kiest u beter een andere soort gevelisolatie. Wederom is advies van een specialist hierin uw beste optie. Wij brengen u graag in contact met een expert uit Oostmalle.
U woonst kent geen ernstige vochtproblemen
Als er zich ernstige vochtproblemen voordoen in uw woonst, vooral zichtbaar aan binnenmuren, rond ramen of deuren, dan is het beter om eerst uw vochtprobleem aan te pakken vooraleer u kiest om uw spouwmuren na te isoleren. Spouwmuurisolatie is op zich geen oplossing voor vochtproblemen. Het is belangrijk dat u deze problemen eerst oplost om optimaal resultaat te kunnen ondervinden van uw isolatie. Waar een echt vochtprobleem aanwezig is, is vaak de spouwmuur ook beschadigd en wordt een van de belangrijke functies van de spouwmuur aangetast.
Indien er dan toch geïsoleerd wordt is het mogelijk dat het regenwater dat tegen de gevel komt niet meer optimaal belemmerd wordt om binnen te dringen ondanks de capillaire werking van de poreuze baksteen van de buitenmuur. Daarom komt een isolatiefirma graag vrijblijvend eens langs om te bekijken of het probleem van die aard is dat het de installatie van isolerend materiaal zou bemoeilijken of de gunstige effecten ervan negatief zou beïnvloeden. Indien nodig kunnen wij u doorverwijzen naar experts in vochtbestrijding.
Uw spouwankers zijn in goede staat
Bij na-isolatie van uw spouwmuren is het van essentieel belang dat uw spouwankers in goede staat zijn. Spouwankers zijn vaak gemaakt uit verzinkte staaldraad of RVS en dienen om de beide spouwbladen met elkaar te verbinden voor de stabiliteit van de spouwmuur. Beschadigde spouwankers kunnen tijdens het navullen met isolatiemateriaal die stabiliteit in het gedrang brengen. Een goede isolatiefirma uit Oostmalle controleert de staat van uw spouwankers voor uw eigen veiligheid.
In uw spouw wonen geen vleermuizen
Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Indien uw luchtspouw in gebruik is genomen door vleermuizen, is het vullen van uw spouw met isolatiemateriaal bij wet verboden. Toch doorgaan met de na-isolatie is in overtreding met de fauna- en florawet. Voor de na-isolatie moet dus worden vastgesteld of er vleermuizen in uw spouw verblijven. Dit kunnen wij voor u vaststellen als u eenvoudigweg even contact opneemt met ons. Indien uw spouw toch door vleermuizen als woonst is ingepalmd, kunt u dit melden aan uw plaatselijke milieudienst en kunnen zij een oplossing voor u zoeken.
De kruipruimte ademt niet via de spouw
Als u een kruipruimte heeft die ventileert via de spouwmuur, is dit niet meer mogelijk na de na-isolatie. Op zich is dit geen probleem. U moet er enkel rekening mee houden dat u in dat geval een alternatief ventilatiesysteem zal moeten voorzien. Professionele isolatiefirma’s adviseren u graag bij het zoeken naar een degelijke oplossing.
Heeft mijn huis een spouwmuur?
Hoe kunt u nagaan of uw huis spouwmuren in Oostmalle heeft? Er zijn een aantal manieren om snel te ontdekken of uw woning is opgetrokken uit spouwmuren:
Bouwjaar
De meest efficiënte manier om na te gaan of uw woning spouwmuren heeft, is het checken van het bouwjaar. Huizen gebouwd vanaf het jaar 1920 zijn al uitgerust met spouwmuren, aangezien men toen al had ontdekt dat spouwmuren vochtproblemen in huis verminderen doordat het vocht minder gemakkelijk naar binnen kan dringen. Is uw huis gebouwd voor 1920 dan is de kans heel groot dat het geen spouwmuren heeft. Het bouwjaar kan u vinden op het oorspronkelijke bouwplan van uw woonst. Heeft u zelf het bouwplan niet meer, dan kan u het bouwjaar van uw woning opvragen in uw gemeente.
Bouwplan
Heeft u het bouwplan van uw woning nog? Bekijk het dan eens aandachtig. Op uw bouwplan vindt u niet enkel het bouwjaar van uw woonst, wat een eerste indicatie kan zijn of u spouwmuren heeft of niet. Kijk ook naar de muren op het plan. Is er een opening zichtbaar tussen de binnenmuur en de buitenmuur? Is het antwoord op deze vraag: “ja”, dan is het mogelijk dat uw woning spouwmuren heeft die geschikt zijn om te na-isoleren. Als u het zeker wil weten, kunt u altijd contact opnemen met een gespecialiseerde isolatiefirma uit Oostmalle.
Muurdikte
U kunt gemakkelijk afleiden uit de dikte van uw muur of het een spouwmuur is of niet. Dat kunt u door te meten hoe dik uw buitenmuur is. De gemakkelijkste en beste manier om dit te meten is aan uw voordeur of achterdeur. U meet de afstand tussen de binnenrand van uw binnenmuur en de buitenrand van uw buitenmuur. Is de afstand tussen de randen 24 cm of minder? Dan heeft u zeker geen spouwmuur. Is de afstand 24 cm of meer, dan is de kans groot dat u wel een spouwmuur heeft.
Stenen
De aparte binnenmuur is meestal opgetrokken uit snelbouwstenen (meestal ca. 14 cm). De buitenmuur is meestal opgetrokken uit gevelstenen (meestal ca. 9 cm). Vandaar dat een dergelijke muur, inclusief de luchtlaag tussen de binnen- en buitenmuur, een totale breedte van minstens 24 cm zou moeten hebben. Nog een aanwijzing is dat alleen de lange zijde van de gevelstenen zichtbaar is, niet de kopse kant. Indien u een steense of volle muur heeft, kan u die herkennen aan het metspatroon van (een rij) volledige en (een rij) halve stenen of kopse stenen. Vaak zijn er stenen zichtbaar op de hoeken die maar half zo breed zijn als de andere stenen. Meestal is er dan geen spouw aanwezig, tenzij er bij renovatie een nieuwe binnenmuur gemetst is parallel aan de oude met een spouwruimte tussen. Wanneer dit niet is gebeurd, kan er enkel langs de buitenkant worden geïsoleerd. De stenen op zich kunnen dus al een indicatie zijn.
Voegen
Ook verluchtingsrooster en open stootvoegen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een spouw in Oostmalle. Kijk dus uw gevel goed na en ga op zoek naar verluchtingsgaten of –roosters. Als u zelf een beetje handig bent, kan u met een lange boor een gat maken in een voeg. Als de boor na een tiental centimeters plots doorschiet, heeft u wellicht een spouwmuur.
Isolatiefirma
Een isolatiefirma uit Oostmalle kan zekerheid bieden over de vraag of uw woonst spouwmuren heeft of niet. Bij ons kan u vrijblijvend in contact komen voor een onderzoek, diagnose en advies. Zo weet u zeker of uw woning spouwmuren heeft.
Wat te doen bij een ongeschikte spouwmuur?
Als na-isolatie toch onmogelijk is, zijn er nog een aantal andere (maar vaak veel duurdere of ingewikkeldere) opties:
- Isolatie aan de buitenzijde: dit verandert wél drastisch het uitzicht van de woning.
- Verwijderen van de gevelsteen, plaatsen van isolatie tegen de binnenmuur en voorzien van nieuwe buitenafwerking: dit verandert het uitzicht van uw woning en zorgt voor meer overlast.
- Isolatie aan de binnenzijde: deze methode moet voldoen aan een groot aantal technische vereisten en is niet zonder risico.
Zelf spouwmuurisolatie plaatsen
Bent u een doe-het-zelver en wilt u graag zelf de isolatie in uw spouw plaatsen, denk dan eerst even na over: subsidies, plaatsing en het isolatiemateriaal. We hebben hieronder deze 3 onderwerpen ten opzichte van zelfplaatsing uitgewerkt.
Minder recht op subsidies
Veel van de subsidies die u kan aanvragen voor spouwmuurisolatie vereisen dat de plaatsing gebeurt door een erkend aannemer of een erkende isolatiefirma. Er zijn wel enkele gemeenten die doe-het-zelvers ondersteunen met een premie bij zelfplaatsing maar:
- Om recht te hebben op de premie van uw netbeheerder moet u een beroep doen op een erkende isolatiefirma.
- Slechts enkele gemeenten geven een aanvullende premie naast die van de netbeheerder.
- De meeste daarvan keuren de premie pas goed indien u eerst aanspraak maakt op de premie van de netbeheerder.
- Van die gemeentepremies die dan overblijven, is slechts een kleine minderheid ook van toepassing op doe-het-zelvers.
- De weinige premies die van toepassing zijn op doe-het-zelvers, zijn kleiner dan de premies waarop u recht heeft indien u de plaatsing door een isolatiefirma laat doen.
Dus informeer u grondig als doe-het-zelver en weeg de kosten goed af. De kans is groot dat een erkende firma de meerkost echt waard is aangezien u dan op meer premies en subsidies kan rekenen.
Bovendien verdient u ook af en toe eens een pauze en kan het een fijne ervaring zijn om u voor een keer eens gebruik te maken van andermans diensten. Misschien steekt u wel iets op van het werk van de isolatie-experten.
Bespaar op de kosten, vergelijk prijzen!
Bij ongeschikte spouwmuren kunt u rechtstreeks contact opnemen met een erkende isolatiefirma. Via onze offerteservice kunt u gratis offertes aanvragen van meerdere professionele isolatiefirma’s uit Oostmalle. Met hun jarenlange ervaring kunnen dergelijke isolatie specialisten samen met u op zoek gaan naar een duurzame oplossing of een passend alternatief.
Plaatsing en apparatuur
Erkende isolatiefirma’s uit Oostmalle hebben professioneel installatie-, isolatiemateriaal en apparatuur waar ze al jarenlang ervaring mee hebben en waar u al niet meer in moet investeren. Bovendien zijn isolatiefirma’s echt gespecialiseerd in isolatie, soms zelfs specifiek in spouwmuurisolatie. Ze werken dus altijd volgens de juiste kwaliteitsvereisten en hun apparatuur en materiaal voldoet ook aan de richtlijnen of voorschriften. Bij een goede isolatiefirma krijgt u transparante informatie en kunt u rekenen op jarenlange ervaring, doorgedreven kennis en vakmanschap. Daardoor bent u verzekerd van een fantastisch eindresultaat en een ordelijke plaatsing met de meest recente apparaten.
De isolatiebedrijven uit ons netwerk zijn gepassioneerde professionals die al jarenlang met veel plezier hun job uitoefenen. Deze expertise en passie in combinatie met hun specialisatie zijn de draagkracht van het succes van deze firma’s. Aangezien spouwmuurisolatie van buitenaf een onzichtbaar proces is dat ook moeilijk te controleren valt, onderscheiden onze partners zich van andere firma’s door hun open communicatie, zorgvuldig voorbereidend onderzoek en nauwkeurige werkwijze.
Het is hun missie om ervoor te zorgen dat u en uw huis levenslang profiteren van hun vakmanschap. Bovendien heeft hun ervaring hen geleerd rekening te houden met allerhande belangrijke en toch vaak over het hoofd geziene zaken, zoals: schoorstenen, ventilatiekanalen en afvoerkanalen, drainageopeningen of open stootvoegen, de ventilatie in de kruipruimte, openingen de zolderruimte en in het binnenspouwblad, zoals elektrische leidingen, schakelaars, stopcontacten, ingebouwde kasten, brievenbussen, rolluikkasten en zonneweringskasten, enzovoort. Uw woning is bij deze isolatiepartners in goede handen!
Isolatiemateriaal
Vakmannen op het gebied van na-isolatie werken vaak alleen met het meest kwalitatieve isolatiemateriaal en zijn ook op de hoogte van de nieuwste technieken. Met een professionele isolatiefirma uit Oostmalle bent u verzekerd van de beste keuze wat betreft isolatiemateriaal voor uw woning. Het isolatiemateriaal zal op de best mogelijke manier geïnstalleerd worden aangezien isolatie-plaatsers ook de moeilijker te plaatsen isolatie moeiteloos installeren in uw spouw. Daarvoor hebben zij de juiste vakkennis en voldoende anticipatievermogen door hun jarenlange ervaring met isoleren.
Zelf spouwmuurisolatie plaatsen is dus niet onmogelijk. Maar wij raden u aan eerst vrijblijvend contact op te nemen met een erkende isolatiefirma voor gratis advies.
Isolatiemateriaal met een hoge isolerende waarde
Wenst u meer informatie over de verschillende isolatiematerialen die beschikbaar zijn? Lees ons informatie over: isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie.
Isolatiemateriaal voor de na-isolatie van spouwmuren
Omdat na-isoleren gebeurt via kleine gaten in de gevel, verschilt het materiaal vaak van gewoon isolerend materiaal. Het is compact genoeg om in deze gaatjes in te brengen. Zo wordt voor het na-isoleren van spouwmuren vaak korrels gebruikt (bv. kurkkorrels), parels (bv. EPS-parels of XPS-parels, stukjes minerale wol of schuim. De isolatie wordt meestal systematisch met een soort pistool in de gaten aangebracht. Dit gebeurt laag na laag van onder naar boven. Na het isoleren van de spouwmuren worden de gaten zorgvuldig weer opgevuld in de kleur van de buitengevel.
Isoleren met kurkkorrels
Kurk heeft zowel vochtwerende als isolerende eigenschappen. Bovendien is het een ecologisch materiaal. Kurkkorrels zijn te verkrijgen in een grootte tussen de 1 en 10 millimeter. Omdat kurk waterafstotend is, is dit materiaal ideaal voor keuken of badkamer. Het werkt vocht- en rotbeschermend. Ook is kurk niet aantrekkelijk voor termieten of muizen. Verder is het een erg brandwerend materiaal en werkt het geluidswerend. Het is een erg duurzaam materiaal aangezien de isolatiewaarde amper afneemt doorheen de tijd. Dit alles heeft zijn prijskaartje wat meteen een nadeel is. Kurk is behoorlijk duur in vergelijking met andere ecologische isolatiematerialen.
Isoleren met parels
EPS parels zijn kleine bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. De parels bestaan uit polystyreen wat gemaakt is van aardolie. Ze bestaan in het wit of zwart en in verschillende soorten kwaliteiten. De zwarte isoleren thermisch het beste. Handig aan EPS parels is dat ze geschikt zijn voor kleinere spouwbreedtes vanaf 30 millimeter. Ook is het vochtbestendig en volledig recycleerbaar. Nadeel is dat de kierafdichting minder goed is dan bij pur of glaswol. De prijs van EPS-parels ligt gemiddeld tussen de €20,- à €25,- per vierkante meter. Om parels in de muur te kunnen blazen, moeten er gaten in de gevel worden geboord. Deze moeten minstens een diameter van 16 millimeter hebben.
Isoleren met minerale wol
Een bekend mineraal wol is glaswol. Glaswol is een thermisch en akoestisch isolatiemateriaal. Het bestaat uit gerecycleerd glas. Vlokken van glaswol worden in de muur geblazen. Hiervoor zijn er gaten in de muur nodig van minstens 14 millimeter diameter. Er bestaan verschillende kwaliteiten in glaswol. Wanneer de glaswol het label HR++ heeft, bent u zeker van een erg hoge isolatiewaarde.
Het voordeel van glaswol is dat dit materiaal recycleerbaar, brandwerend en brandvast is. Ook is het vochtwerend. Omdat glaswol waterafstotend is, krijgen rot, schimmels of bacteriën geen kans. Tegelijkertijd blijft het isolatiemateriaal wel ademen waardoor opgenomen vocht toch kan ontsnappen. Het is ook een brandwerend en onbrandbaar materiaal. Glaswol is onschadelijk voor de gezondheid. Ook kan het geen kwaad voor het milieu omdat het een gerecycleerd materiaal is.
Glaswol vereist een minimale spouwbreedte van 50 millimeter. U betaalt voor dit isolatiemateriaal gemiddeld €15,- à €20,- per vierkante meter. Naast glaswol, is ook steenwol een mineraal wol. Dit is het beste isolatiemateriaal om uw woning tegen lawaai te isoleren. Glaswol volgt op de tweede plaats. Een ander minerale wol is cellenglas.
Isoleren met schuim
U kan uw spouwmuur ook met polyurethaan schuim inspuiten. Dit wordt ook wel PUR of foam spouwmuurisolatie genoemd. Het is een materiaal van kunststof. Zodra het is ingespoten, breidt de vloeistof snel uit en ontstaat er een isolerend schuim. Dit schuim dicht alle kieren en naden in de spouw.
PUR heeft de beste isolatiewaarde van alle mogelijke isolatiematerialen. Het is winddicht, vochtwerend, krimpvrij en het dicht alle kieren. PUR is echter niet recycleerbaar en geeft ook een geurhinder die u kan vergelijken met een verflucht. Beste ventileert u de ruimtes goed na het plaatsen van de PUR. Na enkele dagen is de geur dan verdwenen. PUR kost zo’n €25,- à €30,- per vierkante meter.
PUR is geschikt voor spouwbreedtes vanaf 30 millimeter. Ook hoeven de gaten in de muur niet groot te zijn. Met een diameter van 12 millimeter kan de PUR er al in worden gespoten. PUR-isolatie is ook te verkrijgen in harde isolatieplaten die op maat gesneden kunnen worden. Deze platen isoleren beter dan schuim, maar zijn minder flexibel.
Isoleren met ecologische isolatiematerialen
Om ecologisch isolatiemateriaal te maken, wordt weinig energie verbruikt. Bovendien is dit materiaal volledig recylceerbaar of composteerbaar. Ze zijn ook veilig en wekken geen irritatie op als u er mee werkt. De meeste hebben een hoge warmteopslag. Dat wil zeggen dat de opgenomen warmte geleidelijk aan wordt afgegeven en uw woning beschermd is tegen oververhitting. Bepaalde ecologische isolatiematerialen nemen vocht op, maar blijven thermisch toch goed isoleren. Ze ademen op die manier goed, al is soms een vochtregulerend dampscherm nodig.
Een relatief goedkoop materiaal zijn papiervlokken. Deze zijn geschikt voor muren van houtskeletbouw. De vlokken worden ingeblazen en hebben een vergelijkbare isolatiewaarde als glaswol. Het is brandveilig en ademend, maar niet geschikt voor vochtige ruimtes. U betaalt €14,- tot €20,- per vierkante meter.
Een ander ecologisch materiaal is houtwol. Houtwol is makkelijk op maat te maken en isoleert zowel thermisch als akoestisch. Het is niet irriterend voor huid of longen. Het is vochtwerend, maar duurder ten opzichte van evenwaardige isolatiematerialen. Het kost €19,- à €24,- per vierkante meter.
Hennep is een ecologisch isolatiemateriaal dat na gebruik volledig composteerbaar is. Hennepvezels hebben een houtachtige structuur wat vochtregulerend werkt. Het is echter niet aan te raden in vochtige ruimtes. De prijs varieert tussen de €15,- en €20,- per vierkante meter.
Schapenwol is een laatste voorbeeld van ecologisch isolatiemateriaal. Het is erg isolerend en ook luchtzuiverend. Het is volledig recycleerbaar, damp-open en vochtregulerend. Schapenwol is makkelijk te verwerken. Wel is het een duurder materiaal, u betaalt tussen de €20,- en €25,- per vierkante meter.
Kosten spouwmuurisolatie
Wilt u weten welke kosten spouwmuurisolatie met zich meebrengt? Om exact te weten welke kosten spouwmuurisolatie van uw vraagt, is het best om contact op te nemen met één of meerdere erkende isolatiefirma’s. Vaak voeren zij gratis diagnoses uit om te onderzoeken of uw spouwmuur geschikt is voor na-isolatie. Als dat het geval is, zijn er nog steeds verschillende opties en mogelijkheden. Zij helpen u uitzoeken welk materiaal het meest geschikt is voor het na-isoleren van uw woning.
Via ons offertesysteem kunt u van meerdere kwalitatieve en erkende isolatiefirma’s een gratis offerte ontvangen. Zo kunt u rustig en vrijblijvend zelf de verschillende materialen en bijhorende prijzen vergelijken. Dit is de beste garantie voor een kwalitatieve, betaalbare en duurzame oplossing voor uw woning.
Offertes aangevraagd in:
- Mol | EPS spouwisolatie
- Geel | Na-isoleren spouw
- Mechelen | Prijsvergelijk
- Lier | Spouwmuurisolatie woning
- Schoten | Spouwmuur isoleren
- Mortsel | Buitenmuren na-isoleren
- Turnhout | Offertes spouwisolatie
- Kapellen | Contact isolatiefirma's
- Brasschaat | Advies spouwisolatie
- Essen | Spouwmuurisolatie bij renovatie
- Hoboken | Groepsinteresse isolatie
- Kontich | Buitenmuren her-isoleren
- Boom | Spouwisolatie verwijderen
- Edegem | Spouwmuurisolatie flat
De gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie
Afhankelijk van de materiaalkeuze zal spouwmuurisolatie zo’n €800,- tot €1.000,- kosten voor een gemiddelde gezinswoning. Men kan rekenen op een gemiddelde prijs van €25,- per m². Hieraan moet nog 21% of 6% btw worden toegevoegd. Als uw woning ouder is dan 5 jaar, heeft u recht op het verminderd btw-tarief van 6%. Dit werd door de fiscus bepaald. Bovendien zijn er talloze subsidies om de kosten van spouwmuurisolatie te helpen dekken. Er zijn initiatieven van de verschillende netbeheerders, de provincies en de Vlaamse overheid. Verder zijn er nog een aantal dorpen, steden en gemeenten die aanvullende subsidies uitreiken voor na-isolatie van spouwmuren.
Richtprijzen voor spouwmuurisolatie per soort isolatiemateriaal
Heeft u graag een idee van wat de kosten ongeveer zullen zijn voor spouwmuurisolatie in Oostmalle? Wilt u graag inschatten hoeveel euro’s u opzij moet zetten voor uw energiebesparende duurzame investering? Dan geven wij u alvast een richtprijs van enkele isolatiematerialen en de daarbij horende aanbevolen isolatiedikte.
Soort isolatiemateriaal | Aanbevolen dikte | (Richt)prijs |
---|---|---|
Kurk | 12 cm | €30,- – €35,- |
Perliet | 15 cm | €20,- – €25,- |
Glaswol | 12 cm | €10,- – €15,- |
Steenwol | 12 cm | €5,- – €10,- |
EPS | 11 cm | €20,- – €30,- |
PUR | 8 cm | €15,- – €25,- |
Subsidies en premies voor spouwmuurisolatie
Uiteindelijk levert een spouwmuurisolatie in Oostmalle gemiddeld gezien jaarlijkse een energiebesparing van 3 à 4 euro per m² op.
Verbetering en aanpassing van uw woning
Elk gezin verdient het om aangenaam te wonen volgens de huidige minimumvereisten op vlak van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Daarom is het van essentieel belang dat ieder gezin, of het nu om een gezin met één of meerdere inkomens gaat, eventuele noodzakelijke verbeteringswerken financieel kan dragen. Daarom zijn er talloze steunmaatregelen en subsidies van de Vlaamse overheid om u daarbij te helpen. Ook de fiscus draagt zijn steentje bij met bepaalde belastingskortingen bij ingrijpende aanpassings- of verbeteringswerken. Daarbij zijn er ook veel aanvullende subsidies van dorpen, gemeenten en steden en een aantal provincies. Op de website www.premiezoeker.be staat een overzicht van de verschillende premies per stad en gemeente, zodat u zeker tijdig alle premies kan aanvragen waar u recht op heeft.
Subsidies van de Vlaamse netbeheerders
Ook de Vlaamse netbeheerders willen u steunen bij het uitvoeren van energiezuinige en duurzame verbeteringswerken aan uw woning. Fluvius wil alle gezinnen in Vlaanderen aanmoedigen om te besparen op hun energiefacturen door premies en subsidies uit te reiken bij het plaatsen van isolatie. Ook bij na-isolatie van uw spouwmuren kunt u rekenen op een mooi premiebedrag om de verbeteringswerken aan uw woning te helpen bekostigen. Deze premies zijn opnieuw cumuleerbaar met de steunmaatregelen van de Vlaamse overheid, waardoor u een heel groot deel van uw investering terugbetaald krijgt. En naast deze fikse geldbesparing kunt u samen met uw gezin natuurlijk levenslang genieten van een beter geïsoleerde woning.
Uw provincie moedigt spouwmuurisolatie aan
Wilt u energiebesparende verbouwingen uitvoeren aan uw woning in Oostmalle? Bekijk dan ook eens wat uw provinciebestuur voor u kan doen! Vaak nemen provincies het initiatief om extra subsidies uit te reiken voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en na-isolatie. Subsidies van uw provincie zijn veranderlijk maar vaak wel cumuleerbaar met andere premies van bijvoorbeeld uw gemeente, de overheid of uw netbeheerder.
Uw netbeheerder beloont u voor na-isolatie
Uw netbeheerder beloont u met een premie voor het besparen van energie door het plaatsen van spouwmuurisolatie. Deze premie is zeker de moeite waard om aan te vragen. Hij is cumuleerbaar met andere premies van de Vlaamse overheid en uw gemeente, stad of dorp. Bovendien bieden sommige provincies ook aanvullende diensten of subsidies bij energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Dergelijke subsidies zijn ook combineerbaar met maatregelen van de fiscus.
Gratis offertes ontvangen om geld te besparen!
Wij hopen dat u de juiste isolatiefirma in Oostmalle vindt voor spouwmuurisolatie!
Gemeente Malle
Plaats: Oostmalle
Dorpen: Westmalle en Oostmalle
Website van de Gemeente Malle
Aangrenzende buur(deel)gemeenten: Brecht, Sint-Lenaarts, Rijkevorsel, Vlimmeren, Lille, Zoersel, Vorselaar, Sint-Antonius en Sint-Job-in-'t-Goor
Werkzaam vanuit kantoor in:
Adres: Dendermondestraat 44 - 2018 AntwerpenBronnen en handige links
Energiewinst calculator | Calculator om het juiste type muurisolatie voor uw woning te vinden
Vlaanderen.be | Premies voor de isolatie van een spouwmuur
Studies en onderzoek | Recente onderzoeken en studies over na-isolatie van gevels en spouwisolatie
Energiesparen.be | Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie
BCCA | Bewaakt de kwaliteit in de bouw