Na-isoleren spouwmuur

Het isoleren van muren helpt om de koude buiten te houden in de winter en de warmte in de zomer. Kortom, een goed geïsoleerde muur zal een gunstig effect hebben op uw energiefactuur. Een aanrader dus. Wat als uw muren er al staan, maar niet geïsoleerd zijn? Dan is het mogelijk om de spouwmuur te laten na-isoleren. Bij bestaande woningen zit namelijk vaak een ruimte tussen de binnen-en buitenmuur: de spouwmuur. Als deze niet of slecht is geïsoleerd kan er 20 tot 30 procent van de warmte verloren gaan. Door isolatie tussen beide muren te spuiten, lost u dit probleem met een vingerknip op. U leest er hier alles over. Ook kan u hier geheel vrijblijvend offertes aanvragen.

Direct weten wat de spouwmuurisolatie prijs is? Vergelijk offertes van isolatiebedrijven…

Redenen voor het na-isoleren van de spouwmuur

Het na-isoleren van de spouwmuur biedt heel wat voordelen. In de eerste plaats zorgt het voor een aangenaam klimaat in uw woning. In de zomer blijft het binnen frisser en in de winter warmer. U zal dit ook voelen op uw energiefactuur die lager zal liggen. Kortom, de investering verdient u sowieso terug. Ook biedt een isolatie van de spouwmuur akoestisch comfort. Het werkt geluidsdempend waardoor u geluidshinder van minder naar binnen zal komen. Daarnaast verliest u geen woonruimte met deze techniek. Ook buiten moet u geen ruimte inleveren. Bovendien zal er niets aan de gevel veranderen. De kleine gaten die in de voegen worden gemaakt, worden meteen na de werken weer dicht gemaakt. Na-isoleren gaat veel sneller dan andere isolatietechnieken zoals het plaatsen van panelen aan de buitenmuren. Doorgaans is de klus op één dag geklaard. Daar komt nog bij dat er geen breekwerken nodig zijn.


na isoleren spouwmuur

Is elke spouw geschikt voor spouwmuurisolatie?

Er zijn enkele voorwaarden om een spouwmuur te kunnen na-isoleren. Zo moet de buitenmuur in goede staat zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen scheuren of vorstschade zijn. Daarnaast mag de muur niet afgewerkt zijn met een dampdichte laag. Als er een dampdichte verflaag op de buitenmuur zit of de baksteen geglazuurd is, zal het na-isoleren van de spouwmuur leiden tot vochtproblemen. Ook mag de spouwmuur niet te sterk verontreinigd zijn door bijvoorbeeld mortelbaarden of afgebrokkelde baksteen. Tot slot moet de spouwmuur minstens 5 centimeter breed zijn. Als de spouw minder breed is, kan in sommige gevallen nog met glaswol of EPS-parels gewerkt worden. Een aannemer kan nagaan of uw spouwmuur geschikt is door een endoscopie uit te voeren. Via een kleine opening in de gevel, kan de spouw gecontroleerd worden met een kleine camera.

Welke materialen zijn geschikt voor na-isolatie van de spouw?

Een spouwmuur kan met verschillende materialen achteraf worden geïsoleerd. Het goedkoopste materiaal is minerale wol. Dunne voegen? Dan is PUR, een duurder materiaal, meer aangewezen.

PUR

PUR (polyurethaan) is een erg veel gebruikt isolatiemateriaal. Het is een kunststof die ontstaat door polyol en isocyanaten samen te voegen en bestaat in schuim- of spuitvorm. Met zijn naadloze aansluiting kan PUR alle naden en kieren goed afsluiten in de spouw. Ook heeft het een hoge isolatiewaarde. Het is brandwerend, maar niet brandvast. Nadeel is dat het niet volledig recycleerbaar is, al bevat PUR geen schadelijke stoffen. PUR wordt als vloeistof in de spouwmuur gespoten via boorgaten in de voegen van gevel. Een kleine voordiameter volstaat waardoor PUR uitermate geschikt is voor gevels met dunne voegen. Voor PUR-schuim moet u zeker rekenen op prijzen tussen de €25,- en €35,-.

EPS-korrels / parels

Dankzij de goede isolatiewaarde en vochtwerendheid is EPS een veel gekozen materiaal om een spouwmuur te laten na-isoleren. EPS is damdoorlatend waardoor de kans op vochtproblemen kleiner wordt. Daar komt nog eens bij dat dit materiaal volledig recycleerbaar is. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen wat bestaat uit waterstof en koolstof. Via gaten die in de voegen van de gevel worden gespoten, worden de parels of korrels in de spouw geblazen. De parels zijn erg duurzaam doordat ze hun isolatiewaarde niet snel verliezen. Een richtprijs voor EPS-parels is €20,- tot €25,- per vierkante meter.

Minerale wol

Minerale wol wordt vaak gebruikt om te isoleren omdat het relatief goedkoop is en ook eenvoudig te verwerken. Dit materiaal bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas (glaswol) of steen (steen- of rotswol). Deze draden worden op een speciale manier bij elkaar gevoegd zodat er een wollige structuur ontstaat. Voor het inblazen in spouwmuren wordt losse wol gebruikt. Minerale wol is een uitstekende warmte- en akoestische isolator, neemt geen vocht op en is niet brandbaar. Ook handig is dat het niet kan worden aangetast door schimmels.

Minerale wol is flexibel en duurzaam. Omdat het gemaakt is uit natuurlijke en recycleerbare materialen, is het niet schadelijk voor het milieu. Nadeel is dat minerale wol kan irriteren bij aanraking of inademing. De plaatsing gebeurt dus best met handschoenen en stofmasker. Gemiddeld betaalt u €15,- tot €20,- per vierkante meter als u kiest voor glaswol.

Lees hier meer over de verschillende spouwmuurisolatie materialen.

Wat kost het na-isoleren van de spouwmuur?

De prijs van het na-isoleren van een spouwmuur hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en de oppervlakte die geïsoleerd moet worden. Ook de dikte van de spouwmuur speelt een rol. Gemiddeld moet u rekenen op zo’n €15,- à €35,- per vierkante meter. Glaswol is doorgaans het goedkoopste en PUR-schuim het duurste materiaal. Vergeet niet dat u ook nog moet betalen voor de verplaatsingsonkosten van de aannemer. Ook kunnen er voorbereidingskosten bij komen, bijvoorbeeld wanneer er scheuren in de muur zijn die eerst moeten worden gedicht.

Lees in dit artikel meer over de spouwmuurisolatie prijs.

Spouwmuurisolatie Prijs per m2
EPS parels €20,- en €25,-
PUR isolatie €25,- en €35,-
Minerale wol €15,- tot €20,-

> Ontdek de prijs voor uw project!

Premie voor na-isolatie buitenmuur

Voor het na-isoleren van de spouwmuur kan u een tegemoetkoming krijgen van de Vlaamse overheid. Deze manier van isoleren komt immers in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. Voorwaarde is wel dat het gebouw minstens 15 jaar oud is op de datum van de aanvraag van de premie. Ook moet u eigenaar of investeerder zijn van het pand. Ook verhuurders aan een woonmaatschappij komen in aanmerking. De werken moeten door een aannemer gedaan zijn en de facturen mogen maximaal twee jaar oud zijn. Alle andere voorwaarden en de procedure om de premie aan te vragen vindt u op de website van Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid.

Welke werkwijze past men toe bij het na-isoleren van de spouwmuur?

Vooraleer het na-isoleren start, zal de muur eerste geïnspecteerd worden om na te gaan of deze geschikt is voor na-isolatie. Indien dat het geval is, kunnen de werken beginnen. Om de isolatie in de spouwmuur te krijgen, zijn geen breekwerken nodig. In de buitengevel worden enkele gaten geboord. Dit gebeurt steeds in de voegen. Via deze openingen kan het isolatiemateriaal in de spouw worden gespoten. Nadien worden de gaten terug afgesloten. Dat gebeurt met een voegmortel waarvan de kleur overeenstemt met de bestaande voegen. Buiten zal u dus achteraf niets meer merken van het na-isoleren. Meestal kan dit alles op één dag gebeuren.
na isolatie spouwmuren

Veelgestelde vragen over na-isoleren

Hoe gaat dat na-isoleren precies te werk zonder gevels af of open te breken? En ben ik wel zeker of ik een spouwmuur heb? Wat als deze al geïsoleerd is? Deze en andere vragen worden hieronder beantwoord.

Heb ik een spouwmuur?

Wanneer u een huis hebt gekocht, is het niet altijd duidelijk of er een spouwmuur is. Als u op de plannen van uw woning een open ruimte ziet tussen de binnen- en buitenmuren, betekent dat dat er een spouwmuur is. Maar wat als er geen plannen meer zijn? Dan moet u zelf op onderzoek gaan. Een spouwmuur is te herkennen aan verschillende kenmerken. Zo is de muur met een spouwmuur minstens 24 centimeter dik bestaande uit een afzonderlijke binnenmuur en een buitenmuur. Daartussen zit een luchtlaag. De dikte van de muur kan u meten aan de deuropening. Daarnaast is enkel de lange zijde van gevelstenen zichtbaar en niet de ‘kopse kant’. Ook zijn er verluchtingsroosters en/of open stootvoegen in de muur. Om echt zeker te zijn of er een spouwmuur is, moet u boren in de voeg. Als de boor na een tiental centimeter al doorschiet, hebt u een spouwmuur.

Is het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur mogelijk?

Bestaande isolatie kan uit een spouwmuur gehaald worden. Een optie is het buitenspouwblad afbreken waarna nieuwe isolatie kan gestoken worden. Er moet dan ook en nieuw buitenspouwblad gemetst worden om weer een spouw te creëren. Dit vraagt breekwerken, maar u krijgt een heel nieuwe en goed geïsoleerde gevel. Soms is het ook mogelijk om de isolatie uit de spouw te blazen. Onderaan de gevel worden enkele stenen verwijderd. Via deze blaasopeningen wordt de bestaande isolatie losgemaakt en uit de muur gezogen. Als de gevelstenen worden teruggeplaatst, is de gevel zoals ie daarvoor was en is hij klaar voor een (nieuwe) na-isolatie. Opgelet, deze techniek is enkel te gebruiken bij het verwijderen van glaswol, rotswol , UF-schuim of EPS-parels. Plaatmaterialen kunnen niet op deze manier worden verwijderd.

Lost spouwmuurisolatie vochtproblemen op?

Spouwmuurisolatie kan condensproblemen oplossen. Condens is waterdamp die in de vorm van druppels op koudebruggen komt te zitten. De temperatuur van het oppervlak is kouder waardoor de warme lucht wordt omgezet in water. Door de spouwmuur te isoleren, zullen constructieonderdelen die koudebruggen vormen, minder koud zijn. De temperatuur van de binnenmuur wordt al snel 3 tot 4 graden warmer. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen de waterdamp en het oppervlak minder groot waardoor er minder condens ontstaat. Opgelet, wanneer er voor het na-isoleren al vochtproblemen waren door opstijgend vocht, zal een spouwmuurisolatie dit niet oplossen. Hiervoor moeten de muren en vooral de vochtkering moeten aangepakt worden. Lees er meer over in dit artikel over spouwmuurisolatie vochtproblemen.

Waarom kiezen voor een gecertificeerde aannemer?

Kiezen voor een gecertificeerde aannemer biedt heel wat voordelen. In de eerste plaats bent u zeker van kwaliteit. De kans op fouten en de daaropvolgende problemen zijn minimaal. Toch een fout? Dan is een gecertificeerde aannemer gedurende 10 jaar aansprakelijk.

Welke nadelen kan het na-isoleren van de spouwmuur hebben?

Spouwmuurisolatie heeft vooral positieve effecten, maar heel soms kunnen er plots vochtproblemen ontstaan. Door de isolatie kan het vocht binnen de woning niet meer goed verlaten. Dit is eenvoudig op te lossen door altijd goed te ventileren en te verluchten. Zeker tijdens het koken of na het baden/douchen, is het aan te raden om even een raam te openen zodat het vocht in de keuken of badkamer naar buiten kan. Daarnaast kunnen er ook problemen ontstaan doordat de isolatie niet goed is geplaatst, verkeerde materialen werden gebruikt of bepaalde problemen van de muur zelf over het hoofd werden gezien. Het is dus belangrijk om met een ervaren aannemer in zee te gaan.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Wenst u uw spouwmuur te laten na-isoleren? Vraag dan hier geheel vrijblijvend meerdere offertes op. Zo kan u prijzen vergelijken en bent u zeker van de juiste prijs voor uw isolatie. Geef alle informatie, zoals de oppervlakte en de dikte van de spouw door zodat u de prijzen goed met elkaar kan vergelijken. Vraag om alle kosten in de offerte op te nemen, ook voorrij- of andere bijkomende kosten.

> Vergelijk offertes en bespaar op uw kosten!!


na isoleren prijs