Krijgt u van spouwmuurisolatie vochtproblemen?

Het is een fabeltje dat u van spouwmuurisolatie vochtproblemen krijgt. Het kan zijn dat er vochtproblemen ontstaan nadat de spouwmuur geïsoleerd werd, maar dat wijst meestal op andere zaken dan op het na-isoleren van de spouw. Vaak waren er al andere problemen aanwezig die verdoezeld werden door de niet-geïsoleerde spouwmuur. Daarnaast is een slechte ventilatie een grote boosdoener voor vochtproblemen. Ook kan het zijn dat de isolatie slecht werd geplaatst. Daarom is het belangrijk om een gecertificeerd aannemer onder de arm te nemen voor uw spouwmuurisolatie.

Direct weten wat spouwmuurisolatie bij u kost? Vergelijk offertes van isolatiebedrijven…

Is uw spouwmuur geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet elke spouwmuur is geschikt om te isoleren. Het is belangrijk om dit eerst te laten nakijken om problemen achteraf te voorkomen. Indien u een spouw isoleert in een muur die daar niet geschikt voor is, kan u vochtproblemen veroorzaken of zelfs gebarsten gevelstenen.


spouwmuurisolatie vochtproblemen

Geglazuurde stenen

Wanneer de gevelsteen een glazuurlaag heeft, is isolatie niet mogelijk aangezien de stenen dan niet meer kunnen ademen. Achter de glazuurlaag ontstaan dan vochtophopingen ontstaan. Als het vriest, kan de laag barsten. Weet dat niet elke glanzende baksteen geglazuurd is. Vraag een onderzoeker om ter plaatse te laten vaststellen of uw muur geschikt is voor spouwmuurisolatie. Door te gevel te laten impregneren, is spouwisolatie alsnog mogelijk. Bij impregneren wordt er een ademende laag op de gevel gespoten die vochtafstotend werkt. Het werkt zoals vernis op hout. Sowieso is het aan te raden om eerst te rade te gaan bij een specialist of dit een goede oplossing is om toch de spouw te kunnen isoleren.

Gevels met dampdichte verf

Wanneer er op de gevel een dampdichte verf zit, bestaat hetzelfde risico als bij geglazuurde stenen. De buitenmuur kan niet meer goed ademen en het vocht kan in de spouw niet meer verdampen door de spouwmuurisolatie. Kortom, het vocht kan niet weg waardoor de stenen kunnen barsten als het vriest. Al zijn er verftypes die ademend zijn. Dan is er doorgaans geen probleem. Wanneer uw gevel een dampdichte verflaag heeft, vraagt u best raad of spouwmuurisolatie wel een goed idee is. Best laat u de verflaag er eerst afstralen alvorens u de spouwmuur laat na-isoleren. Nadien kan u de gevel opnieuw verven met een dampopen verf.

Spouwmuurvervuiling

Spouwmuurisolatie zal minder goed werken als de spouwmuur is vervuild. Het gaat dan over resten puin, cement of andere bouwmaterialen die in de spouw zitten. Dit komt vooral voor bij ouderen woningen. Het vuil voorkomt dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw wordt verdeeld. Hierdoor ontstaan er koudebruggen wat de thermische isolatie vermindert. Ook kan het leiden tot vochtplekken op de binnenmuren. Gelukkig kan deze verontreiniging op voorhand worden verwijderd uit de spouw. Dit gebeurt door enkele gevelstenen weg te halen waarlangs de vervuiling wordt weggehaald. Als de spouw is schoongemaakt, kan deze alsnog worden geïsoleerd. Laat de spouw dus zeker op voorhand controleren op mogelijke vervuiling om problemen achteraf te vermijden.


spouwmuurvervuiling

Strengpers stenen

Sommige oudere woningen hebben nog strengpers stenen. Deze zijn niet bestand tegen vorst. Als de spouwmuur geïsoleerd is, zal de buitenzijde van deze stenen minder snel drogen waardoor ze kunnen barsten als het vriest. Hier kan het impregneren van de gevel een oplossing bieden. Er wordt dan een transparante, ademende laag op de gevel gespoten die vocht afstoot. Zo kan het vocht minder makkelijk in de stenen dringen.

Cementbaarden

Soms kunnen er in de spouw cementbaarden zitten. Dat zijn resten cement die door slordig metselwerk een brug vormen tussen het binnen- en buitenspouwblad. Deze vormen koudebruggen die vochtproblemen kunnen veroorzaken. Ze moeten dus verwijderd worden alvorens isolatiemateriaal in de spouw wordt gespoten. Enkel als er erg veel cementbaarden zijn, zal de vakman deze niet kunnen verwijderen.

Gevels onderhevig aan slagregen

Als uw gevel sterk wordt blootgesteld aan slagregen, is spouwmuurisolatie niet altijd aan te raden. Integendeel, deze kan dan vochtproblemen veroorzaken. Het buitenspouwblad kan immers niet goed uitdrogen als de spouw is geïsoleerd. Als uw gevelsteen een open structuur heeft, zal deze veel vocht opnemen. In het slechtste geval kan dit vocht doorslaan naar binnen of kunnen de stenen beschadigd raken door vorst. Als u de gevel laat impregneren, is het wel weer mogelijk om spouwmuurisolatie te laten plaatsen. Het is een eenvoudige behandeling waarbij uw stenen een beschermlaag krijgen.

Gevel in goede staat

Het is cruciaal dat de gevel in goede staat is wanneer u de spouw wil laten isoleren. Als dat niet zo is, kunnen er alsnog vochtproblemen ontstaan. Zo zal een gevel met scheuren veel trager opdrogen vanuit de spouw. Vocht blijft dan langer zitten wat heel wat risico’s met zich meebrengt. Ook zal de isolatie niet zo goed werken. De gevel mag dus geen schade of barsten vertonen. Laat eventuele beschadigingen dus eerst herstellen alvorens de spouw te isoleren.

Met een camera in de spouw kijken

Alvorens er aan de isolatiewerken wordt begonnen, is het belangrijk om een endoscopisch onderzoek te voeren. Een vakman zal met een kleine camera de spouw inspecteren via een klein boorgat. Zo kan hij nagaan of de spouw vervuiling, cementbaarden of andere problemen heeft. Op basis daarvan kan hij bepalen of uw schouw geschikt is voor spouwmuurisolatie.

Oorzaken van vocht in uw muur

Vochtproblemen aan de muur kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze staan meestal los van spouwmuurisolatie. Doorgaans heeft het te maken met condensatie van waterdamp op koudebruggen of opstijgend vocht dat niet voldoende door de vochtkering van de muren wordt gereguleerd.

Condensatievocht en koudebruggen

Bij het koken, baden of douchen ontstaat er waterdamp. Ook uit warme binnenlucht kan er waterdamp ontstaan. Deze kan op koudebruggen condenseren. Dit kan schimmels en andere vochtproblemen veroorzaken. Spouwmuurisolatie kan koudebruggen aanpakken en ze minder koud maken waardoor de kans op condensatie veel kleiner wordt. Kortom, isolatie maakt koudebruggen minder koud.

Opstijgend vocht

Muurstenen zuigen grondwater op. De vochtkering van de binnen- en buitenmuur moet dit tegengaan. Het vocht moet worden tegengehouden tot op het niveau van de vloer. Indien er geen vochtkering is geplaatst op het grondniveau, heeft grondvocht vrij spel en wordt het naar boven gezogen en door de muren opgenomen. Als u last hebt van opstijgend vocht, zullen dus eerst de muren behandeld moeten worden. Controleer muren en vochtkering dus goed alvorens u de spouwmuur laat (na-)isoleren. Als er al vochtproblemen waren voor de (na-)isolatie, zullen die niet weggaan door de isolatiewerken. U moet dan eerst de muren behandelen door deze te injecteren en een vochtkering aan te brengen.


spouwmuur vocht

Goede spouwmuurisolatiematerialen

Er zijn meerdere materialen die gebruikt worden om de spouwmuur te isoleren. De meest gebruikte zijn glaswol, EPS en PUR.

Ingeblazen glaswolvlokken

Glaswol bestaat uit gereycleerd glas en is te verkrijgen in platen, wol of vlokken. Het is een veelgebruikt materiaal voor spouwmuurisolatie. Het is relatief goedkoop, duurzaam en ecologisch. De isolatiewaarde ligt relatief hoog. Ook is het geluidsabsorberend en niet vatbaar voor brand. Het neemt geen vocht op waardoor er geen risico is op schimmels of andere vochtproblemen. Nadeel is dat glaswolvlokken niet eenvoudig in te spuiten zijn op moeilijke bereikbare plekken. Ook kunnen glasvezels vrijkomen tijdens de plaatsing.

EPS-korrels

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim of isomo, dat bestaat uit water- en koolstof. EPS-parels of -korrels zijn kleine bolletjes die in de spouw worden geblazen. Het heeft een erg hoge isolatiewaarde en is bovendien 100% recycleerbaar. Ook is het goed bestand tegen vocht.

PUR-schuim

PUR staat voor polyurethaan en is een harsschuim dat bestaat uit polyol en isocanyaat. Het is milieuvriendelijk en heeft een uitstekende isolatiewaarde. Omdat PUR uitzet als het wordt aangebracht, worden alle kieren en spleten opgevuld. Zo worden ook moeilijk bereikbare hoekjes geïsoleerd en vermijdt u koudebruggen. Het brokkelt niet af, zakt niet uit of krimpt niet waardoor het erg duurzaam is.

Lees hier meer over de verschillende spouwmuurisolatiematerialen.

Spouwmuurisolatie vochtproblemen: ventilatie is cruciaal

Ventilatie is altijd belangrijk en zeker als u uw spouwmuur isoleert. Door deze na-isolatie zal de woning luchtdichter worden. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe meer er geventileerd moet worden. Zet ramen en deuren dus geregeld open of beter, investeer in een ventilatiesysteem. Op die manier blijft vocht of waterdamp niet hangen aan muren, plafonds en vloeren en kan deze er dus ook niet binnen dringen. Dit voorkomt vochtproblemen.

Kies voor een isoleerder met STS 71-1-norm

Wanneer u uw spouwmuur laat na-isoleren, ga dan voor een gecertificeerde vakman. Zo bent u zeker dat de isolatie op de juiste manier en volgens de juiste stappen wordt aangebracht. Vakmannen die de STS 71-7-norm volgen, volgen een strikt kwaliteitskader. Deze norm, die bepaald werd door de Vlaamse overheid, bevat een aantal technische specificaties. Aannemers in Vlaanderen zijn sowieso verplicht om volgens deze specificaties te werken. Enkel dan kan u in aanmerking komen voor de tegemoetkoming die de Vlaamse overheid uitkeert: Mijn VerbouwPremie.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Van plan om uw spouwmuur te laten (na-)isoleren? Vraag dan eerst offertes op bij verschillende aannemers. Zo bent u zeker van een juiste prijs. Zorg voor een gedetailleerd overzicht van de kosten die de aannemer zal aanreken. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend meerdere offertes aanvragen.

> Vergelijk offertes en bespaar op uw kosten!!