Spouwmuurisolatie prijs

Eén van de goedkoopste manieren om uw woning te isoleren, is spouwmuurisolatie. Deze isolatie wordt op één dag geplaatst en er is geen afwerking nodig. Het is goedkoper dan het plaatsen van isolatieplaten aan de binnen- of buitenzijde van de gevel. Extra voordeel is dat het geen extra ruimte in beslag neemt. Ook hoeft u geen bouwvergunning aan te vragen. Met geïsoleerde muren bespaart u heel wat op uw energiefactuur omdat warmte niet verloren gaat. Gemiddeld kost het isoleren van een spouwmuur zo’n €15,- à €30,- per vierkante meter. Er zijn verschillende factoren die de uiteindelijke prijs van een spouwmuurisolatie bepalen.

Direct weten wat de spouwmuurisolatie prijs is? Vergelijk offertes van isolatiebedrijven…

Van welke variabele kosten wordt de prijs opgebouwd?

Het is moeilijk om een algemene richtprijs te geven voor het plaatsen van spouwmuurisolatie. Er spelen immers meerdere factoren een rol, zoals het aantal vierkante meter dat geïsoleerd moet worden en welk type isolatiemateriaal er gebruikt wordt. Ook andere zaken zoals de bereikbaarheid van de spouwmuren en het aantal werkuren spelen een rol.

Aantal m2 spouwmuur

Hoe meer spouwmuur er geïsoleerd moet worden, hoe groter de factuur zal zijn. Al daalt de prijs per vierkante meter naarmate de totale oppervlakte stijgt. Voor een kleine gevel zal u in verhouding meer betalen dan voor grote gevels.


spouwmuurisolatie prijs

Type isolatiemateriaal

U kan de spouwmuur isoleren met verschillende soorten isolatiemateriaal. Minerale wol zoals glaswol, PUR-schuim en EPS-parels zijn het meest populair. Elk materiaal heeft een ander prijskaartje. Welk type u het beste kiest, hangt af van verschillende factoren zoals de dikte van de spouwmuur, de grootte van de voegen en het doel van de isolatie. Als u bijvoorbeeld wil dat de isolatie niet enkel thermisch, maar ook akoestisch isoleert, dan is minerale wol een interessante optie. Deze isoleert beter tegen geluid dan PUR of EPS.

Dikte van uw spouw

Hoe dikker de spouw, hoe lager de prijs per vierkante centimeter wordt. Tegelijkertijd kan u de woning beter isoleren naarmate de spouw dikker wordt waardoor de terugverdientijd inkort. U doet dus twee keer voordeel aan een dikkere spouw. De dikte van de spouw bepaalt ook voor welk type van isolatie u kan kiezen. Wanneer uw woning een smalle spouwmuur heeft, zijn EPS en PUR de beste optie. Deze zijn geschikt voor spouwmuren van 30 millimeter. Minerale wol kan enkel bij spouwmuren die een dikte van 50 millimeter of meer hebben.

Voegbreedte van de voegen in de spouwmuur

Om het isolatiemateriaal in de spouwmuur te kunnen spuiten, worden er gaten geboord in de voegen. Deze worden achteraf uiteraard weer mooi dichtgemaakt. Elk type isolatiemateriaal vraagt een andere diameter van deze gaten. Zo heeft PUR gaten nodig van 12 millimeter diameter, minerale wol 14 millimeter en EPS 16 millimeter. Afhankelijk van de breedte van de voegen, kan het zijn dat niet eender welke diameter kan geboord worden.

Bereikbaarheid spouwmuur

Hoe vlotter de muur bereikbaar is, hoe sneller de werken kunnen starten en worden afgerond. Dit heeft uiteraard een positief effect op de eindfactuur. Indien er nood is aan stellingen, zal u deze meerkost betalen. Ook het al dan niet vlot kunnen parkeren voor de gevel, zal invloed hebben op de prijs.

Arbeidskosten

Het inspuiten van isolatiemateriaal vraagt ook mankracht en daar betaalt u voor. Werkuren slokken een groot deel van de factuur op. Het is daarom aan te raden om meerdere offertes op te vragen alvorens u met een vakman in zee gaat.

Wat kost spouwmuurisolatie per materiaalsoort

Er bestaan verschillende soorten van spouwmuurisolatie met elk een andere eigenschappen en ook een ander prijskaartje. Verschillende factoren spelen een rol om te bepalen welke soort het best bij uw spouwmuur past.

Prijs van minerale wol (glaswol) als spouwisolatie

Minerale wol kan glas- of steenwol zijn. Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas. Het wordt in de vorm van vlokken ingespoten in de muren. Het is duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Glaswol isoleert thermisch en akoestisch. Het is bovendien één van de goedkopere isolatiematerialen waardoor het een erg voordelige optie is. U betaalt zo’n €15,- à €20,- per vierkante meter.

Prijs van EPS parels als spouwisolatie

EPS parels, oftewel geëxpandeerd polystyreen, hebben een hoge isolatiewaarde. Het is een ecologisch verantwoord materiaal en kennen een groot vulvermogen. EPS parels worden samen met een zachte lijm ingespoten zodat ze zich aan elkaar hechten. Zo zakken ze niet in of waaien ze niet weg. EPS is minder brandveilig dan glaswol. Ook isoleert het minder goed op akoestisch vlak. Wel is het vochtregulerend en volledig recycleerbaar. EPS kost gemiddeld tussen de €20,- en €25,- per vierkante meter.

Spouwmuurisolatie Prijs per m2
EPS parels €20,- en €25,-
PUR isolatie €25,- en €30,-
Aminotherm €25,- en €30,-
PIR isolatie €15,- tot €40,-
Steenwol €6,- tot €16,-
Glaswol €10,- tot €20,-

Prijs van PUR als spouwisolatie

PUR isolatie is het duurste type van isolatiemateriaal, maar wel het meest thermisch isolerend. Vooral bij smalle of vervuilde spouwmuren is PUR veruit de beste keuze, omdat dit materiaal de kleine kiertjes en gaten volledig opvult. Op milieuvriendelijkheid scoort PUR dan weer minder goed. Wel kent het een lange levensduur en is het vochtregulerend. De prijs van PUR ligt tussen de €25,- en €30,- per vierkante meter.

Prijs van aminotherm als spouwisolatie

Aminotherm lijkt erg op PUR-schuim, maar is veel minder bekend. Het is een soort van dik schuim dat in de spouwmuur wordt gespoten en zich net als PUR vasthecht aan elke constructie. Daarna hardt het uit tot een stevige structuur. Voordeel is dat het tot in de kleinste gaten en kieren komt. Aminotherm is een kunsthars, gemaakt uit aardolie. De isolatiewaarde is te vergelijken met die van EPS of glaswol. Aminotherm is damopen en vochtwerend. U moet rekenen op €25,- à €30,- per vierkante meter.

Prijs van PIR als muurisolatie

PIR is een harde schuimstof. De structuur lijkt op PUR, maar is veiliger dan PUR op vlak van brandveiligheid. Er komen namelijk minder schadelijke gassen vrij bij oververhitting en het werkt brandvertragend. PIR is verkrijgbaar in platen. Omdat dit materiaal echt goed thermisch isoleert, kan het gebruikt worden bij spouwmuren met een kleine dikte. Het neemt geen vocht op en is dus ook ideaal voor vochtige ruimtes. Nadeel is dat PIR chemicaliën bevat die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is het ook moeilijk recycleerbaar. De prijs voor een PIR-plaat kan €7,- tot €18,- zijn.

Prijs van steenwol als muurisolatie

Steenwol bestaat uit basalt, een vulkanisch gesteente dat onbrandbaar is. Het werkt erg geluidswerend en is volledig recycleerbaar. Het isoleert evengoed als glaswol, maar iets minder goed dan PUR of PIR. De kans op vochtproblemen is erg klein aangezien steenwol dampopen is. Steenwol kent een lange levensduur zonder dat het inboet aan de isolerende werking. Het is verkrijgbaar in steenwolplaten, deltaplaten of spijkerflensdekens. Per vierkante meter kost het gemiddeld €6,- à €16,-. Het is noodzakelijk om beschermingsmateriaal aan te doen bij het plaatsen van steenwol.

Spouwmuurisolatie prijs afhankelijk van type woning

Het type woning speelt een rol bij de prijsbepaling van spouwmuurisolatie. Voor een appartement van 25 vierkante meter bent u gemiddeld vanaf €250,- per vierkante meter kwijt als u kiest voor glaswol. Kiest u voor PUR, dan start dit bij €625,- per m2. De prijzen voor steenwol of korrels liggen daartussen. Voor een huis in de rij van 65 vierkante meter, rekent u gemiddeld op €650,- voor glaswol en €1.625,- voor PUR. Voor een hoekwoning van 65 vierkante meter is dat gemiddeld €750,- en €1.250,-. Een 2 onder 1 kapwoning van ongeveer 100 vierkante meter? Dan varieert de prijs tussen de €1.000,- en €2.000,-. Een vrijstaande woning zal tot slot het duurst uitvallen met prijzen tussen de €1.500,- en €3.000,- voor een woning van 150 vierkante meter.

Type woning Aantal m2 Spouwmuurisolatie Gemiddelde prijs per m2
Appartement 25 m2 Glaswol €250,- tot €500,-
Appartement 25 m2 PUR €625,- tot €750,-
Huis in rij 65 m2 Glaswol €650,- tot €1.300,-
Huis in rij 65 m2 PUR Vanaf €1.625,-
Hoekwoning 65 m2 PUR Vanaf €1.850,-
2 onder 1 kap woning 100 m2 Glaswol €1.000,- en €2.000,-
Vrijstaande woning 150 m2 Glaswol €1.500,- en €3.000,-

Besparen op de spouwmuurisolatie prijs? Het is mogelijk!

Het isoleren van de spouwmuur is een relatief goedkope manier om de warmte van uw woning niet te verliezen. Op enkele jaren tijd hebt u de kost terugverdiend. U kan ook nog eens aanspraak maken op een aantal financiële voordelen wat de terugverdientijd inkort. Zo bestaan er premies en een voordelig BTW-tarief. Door meerdere offertes te vergelijken, kan u ook besparen op de prijs.

Premies

Vanaf 1 oktober 2022 kan u de VerbouwPremie aanvragen wanneer u uw buitenmuur of spouwmuur laat isoleren. Wat betreft de isolatie van de buitenmuur, mag dat zowel langs de binnen- als de buitenkant. De VerbouwPremie geldt enkel voor gebouwen van 15 jaar of ouder. De werken dienen door een aannemer te worden uitgevoerd. Deze premie vervangt de vroegere renovatiepremie. Meer info vindt u hier.

Wanneer uw woning een slechte energieprestatie heeft en u het pand grondig laat renoveren, heeft u misschien recht op de EPC-labelpremie. De EPC-waarde moet van een ondermaatse score naar label B of C gaan. Het isoleren van de spouwmuur kan hier zeker toe bijdragen. U leest er hier meer over.

U huurt een woning? Ook dan is er een premie. Bij slecht geïsoleerde huurwoningen kan u bij een spouwmuurisolatie begeleid worden en aanspraak maken op een extra hoge premie. Lees er hier meer over.

BTW-tarief

Net zoals andere isolatiewerken, kan u ook bij een spouwmuurisolatie genieten van het verlaagde BTW-tarief. In plaats van 21% betaalt u dan maar 6% BTW. Voorwaarde is dat de woning ouder is dan 10 jaar, dient als privéwoning en dat de werken rechtstreeks door een aannemer aan de eindgebruiker worden gefactureerd.

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Door uw spouwmuur te isoleren, bespaart u jaarlijks op uw verwarmingsfactuur. Gemiddeld verdient u de isolatiekosten na 3 à 5 jaar terug. Als u recht heeft op premies, kan dit nog sneller. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de spouw en het gebruikte isolatiemateriaal. In vergelijking met andere isolatiemaatregelen, zoals het isoleren van een dak, is een spouwmuurisolatie relatief goedkoop. Deze isolatie is immers snel geplaatst en vraagt geen verdere afwerking.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

U doet er goed aan om eerst meerdere offertes op te vragen. Zorg dat de details op de offertes duidelijk zijn zodat u geen appelen met peren vergelijkt. Door meerdere offertes te vergelijken, bent u zeker van een goede prijs voor de isolatie die u nodig heeft. U kan hier alvast vrijblijvend meerdere offertes opvragen.