Het Thermoparel®-systeem voor spouwmuurisolatie

Het Thermoparel®-systeem is een innovatie uit 1976 door de bedrijven Shell en Termokomfort. Door de jaren heen is het geëvolueerd tot een volwaardig systeem dat al in vele woningen in Vlaanderen is toegepast. Op deze pagina leest u over de termoparels, de voordelen, innovaties en andere eigenschappen van de EPS-isolatieparels.

Wat zijn Termoparels®?

Termoparels® zijn met stoom geëxpandeerde bolletjes polystyreen (EPS). Dit isolatiemateriaal wordt al meer dan 50 jaar succesvol toegepast in de bouw. Polystyreen wordt ontwikkeld uit monostyreen, een vloeistof die wordt vervaardigd uit aardolie. Daaruit wordt expandeerbaar polystyreen gemaakt, ook wel tempex of piepschuim genoemd. In de kleine bolletjes EPS die ontstaan, ook wel parels genoemd, is het blaasmiddel pentaan opgenomen. Deze kleine polystyreenparels kunnen onder invloed van stoom ongeveer vijftig keer zo groot worden of expanderen. Het Termoparels®-systeem werd ontwikkeld door Termokomfort en tilt EPS-isolatie naar een hoger niveau.

Voordelen Termoparels®

HR++ Termoparels® hebben een hoge thermische isolatiewaarde
De donkergrijze HR++ Termoparels® hebben de hoogste isolatiewaarde mogelijk voor na-isolatie van spouwmuren en heeft ten opzichte van gewone Termoparels® extra warmtereflectie door toevoeging van grafiet.
Deze manier van isoleren met behulp van Termoparels® vermijdt het ontstaan van koudebruggen. Termoparels® bieden u alle voordelen van duurzame isolatie voor uw spouwmuren, onder andere een goede thermische isolatie die zorgt voor een flinke reductie van uw energiekosten! Termoparels® zijn van alle isolerende producten een van de meest energiezuinige.

HR++ Termoparels® reduceren geluidsoverlast

Polystyreen wordt al jarenlang succesvol gebruikt voor geluidsisolatie. Termoparels® bieden bijgevolg een uitstekende geluidsisolerende werking omdat ze luchtdicht zijn en beperken merkbaar de geluidsoverlast van onder meer straatverkeer, luchtverkeer en luidruchtige buren. Zo wordt uw woning nog meer een haven van rust na een drukke werkdag.

HR++ Termoparels® zijn zeer goed bestand tegen vocht

De Termoparels® zelf zijn goed bestand tegen vocht aangezien er geen water of waterdamp door de parels kan dringen door hun gesloten celstructuur. Door de grote ruimte tussen de aaneengelijmde parels kan regenwater dat toch door het buitenblad naar binnen is gesijpeld in de spouw gemakkelijk naar beneden worden afgevoerd zonder dat het vocht het binnenblad bereikt. Natuurlijk afgevoerd vocht tast de unieke lijm van natuurlijk rubber niet aan. Er bestaat een stevige maar flexibele permanente binding tussen de parels.

Vochtbestendigheid is een enorm belangrijk voordeel bij isolatiemateriaal. Niet alleen kan het in een aantal gevallen vochtproblemen vermijden en het daaruit volgende risico op schimmels maar het zorgt er ook voor dat de isolatielaag niet kan bevriezen in de winter en daardoor niet beschadigd geraakt. Termoparels® nemen geen vocht op, ook op lange termijn, bijvoorbeeld na meer dan 20 jaar. De parels zijn gezeefd, voor een optimale verhouding tussen de degelijke openingen tussen de parels voor ventilatie en vochtafvoer en de parels zelf.

HR++ Termoparels® zijn waterdampdoorlatend

Door de grote openingen tussen de Termoparels ® kan de in uw woning aanwezige waterdamp snel en gemakkelijk door het isolatiemateriaal naar de buitenlucht worden afgevoerd.

HR++ Termoparels® zijn geschikt voor gevoelige bewoners

Termoparels® vormen geen gevaar voor uw gezondheid en irriteren niet bij het inbrengen! Tijdens het isoleren komen er door hun gesloten structuur geen deeltjes vrij. Bovendien zijn ze hygiënisch, anti-allergeen en helemaal niet giftig. De isolerende parels geven ook geen geuroverlast op korte of lange termijn.

HR++ Termoparels® zijn duurzaam

Termoparels® staan garant voor een lange levensduur. Ze zijn op zeer lange termijn bestand tegen vocht en dus tegen natuurlijke beschadiging. De aaneen gelijmde parels zijn vormvast, verzakken niet of scheuren niet en zijn ongevoelig voor rottingsverschijnselen en schimmels. Het natuurlijke bindmiddel van de parels (latexoplossing) houdt de parels permanent bijeen waardoor de isolatie intact blijft, ook bij uitzetting of krimping van uw woning.

HR++ Termoparels® zijn brandwerend

Op zich is polystyreen al brandbaar vanaf 75°C. Maar door de unieke manier waarop de parels zijn gemaakt en het bindmiddel van natuurrubber worden de Termoparels® zelfs brandwerend. De brandvertragende verlijming zorgt ervoor dat het grootste nadeel van de grondstof een voordeel van het eindproduct wordt. Conform met het NEN 6065/6066 reglement behoren Termoparels® (zowel in de categorie vlamuitbreiding, vlamoverslag en bijdrage tot brandvoortplanting) tot brandklasse 1 dankzij hun zelfdovende SE-kwaliteit (‘self-extinguishing’ of ‘zelfdovend’)!

HR++ Termoparels® beschermen uw gezondheid

Termoparels® hebben een gesloten celstructuur waardoor er geen schadelijke deeltjes in de lucht komen. Het product is ook vrij van CFK’s of andere giftige stoffen. Het bindmiddel is een natuurlijke rubberoplossing die de gezondheid op geen enkele manier kan schaden. Door zijn vochtbestendige eigenschappen reduceren Termoparels® ook het risico op kwalijke schimmels die met hun sporen de huid, ogen en longen ernstig kunnen irriteren. Met Termoparels® isoleert u dus niet alleen uw woning van kwalijke invloeden maar ook uzelf.

HR++ Termoparels® zijn milieuvriendelijk

Termoparels® zijn niet belastend voor het milieu en tot 5 maal mechanisch te recycleren. Tijdens de installatie komen ook geen chemische stoffen of loshangende deeltjes vrij die de lucht kunnen vervuilen. Het product is helemaal vrij van CFK’s en andere giftige stoffen!

Termoparels® worden geproduceerd met een minimale inzet van grondstoffen en bestaat enkel uit milieuverantwoorde componenten.

HR++ Termoparels® zijn compact

Het plaatsen van Termoparels® als na-isolatie van uw spouwmuren vereist relatief kleine boorgaten. Hierdoor is er geen overlast van de na-isolatie. De isolerende parels zijn vrij klein, waardoor ze uitermate geschikt zijn als isolatiemateriaal, ook in smalle spouwen. Isolatieparels kunnen in de kleinste hoekjes worden geplaatst en eens de na-isolatie is voltooid, treedt er geen ongecontroleerde expansie op van het isolatiemateriaal.

HR++ Termoparels® zijn handig te plaatsen

Termoparels® kunnen heel gemakkelijk worden geplaatst door hun compacte vorm. Ze kunnen in kleine ruimtes geplaatst worden zonder knoeien. Knippen, snijden of vouwen is niet nodig. De ultralichte parels zijn heel gemakkelijk te transporteren, worden op een eenvoudige manier ingebracht en gefixeerd met een natuurlijk bindmiddel. Het is een van de meest gebruiksvriendelijke systemen op de isolatiemarkt.